top of page
54654_edited.jpg

ERODEREN

Vibropac specialiseert zich naast het verwijderen van gloeibougies en verstuivers ook in het verwijderen van afgebroken tappen, boren en ander extreem hard materiaal. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er tijdens werkzaamheden aan een motorblok een bout afbreekt. Vervolgens is deze bout onmogelijk te verwijderen met conventioneel gereedschap zonder schade toe te brengen aan het gat, het schroefdraad of het motorblok zelf. Het proberen te verwijderen door mechanische verspaning is ook niet mogelijk omdat de bouten simpelweg te hard zijn.

Kortom, verkeerd verwijderen kan leiden tot veel schade en kost ook veel extra tijd en geld! Dus is er maar 1 oplossing: Eroderen

eroderen2.png
eroderen1.png

Maar wat is eroderen nou precies?

Eroderen is een techniek waarbij een elektrode van koper in het materiaal wordt gezonken. Tussen het materiaal van de tap, boor of ander object wordt een vlamboog opgewekt waardoor de elektrode het materiaal verspaant. Met de juiste kennis en vakmanschap kan het materiaal volledig worden verspaand zonder schade aan het gat en schroefdraad waar de bout of tap in zit. 

Eroderen vraagt een speciale aanpak 

Eroderen is een zeer precies werk en de reparatie kan alleen slagen als een combinatie van vakmanschap en professionele apparatuur wordt gebruikt. Dit heeft als gevolg dat een reparatie alleen bij Vibropac op locatie kan worden uitgevoerd.

  • M2 t/m ± M40

  • Vermogen: 57600 Watt

  • Diameter: van 1 mm tot 17 mm

  • Maximale diepte: 300mm (i.v.m. nauwkeurigheid*)

Specificaties

*Elektrode trilt tijdens gebruik. Om nauwkeurigheid te garanderen gebruikt Vibropac geen elektrodes langer dan 300 mm

Casus

Het betreft hier een Mercedes Vito V6 CDI waarbij een afgebroken wringtap in het gat van de gloeibougie is blijven zitten. Deze tap is niet te verspanen met een boor of frees, omdat het materiaal te hard is om te verspanen. De enige oplossing is de wringtap eruit te eroderen.

Gloeibougie_edited.jpg

De afgebroken linkse wringtap is duidelijk te zien in het gat van de gloeibougie in het motorblok. Nu is het zaak om Vibropac in te schakelen en van onze erodeerservice gebruik te maken. Breng de auto hiervoor bij ons op locatie en wij zorgen dat alles netjes eruit wordt gehaald. 

De eerste stap is het aanmeten van een mal en vervolgens wordt deze speciaal gemaakt voor de casus. Er kan niet zomaar een universele mal gebruikt worden omdat de mal perfect moet passen op de plaats waar het probleem zich bevindt. Alleen zo kan er nauwkeurig en lokaal worden geërodeerd.

De speciale erodeer machine van Vibropac wordt op de wringtap geplaatst met een geleider. Er wordt voor elke case naast een mal ook een speciale geleider gemaakt om de erodeer-machine in lijn met de boring van het gat te kunnen plaatsen. Dit wordt gedaan zodat de elektrode optimaal contact maakt met de afgebroken (wring) pen in dit geval. Hierdoor is de erodeer-machine in staat deze compleet weg te vonken zonder schade aan de motor te maken .

 

In dit geval is er op de foto te zien dat er een geleider is gemaakt voor het gat waar de wrintap inzit. De geleider laat de erodeerkop optimaal contact maken met de wringtap in de kop. 

Mercedes uitvonken 30nov15.jpg
IMG_6238-eroderen.jpg

Gelukt! De resten van de wringtap zijn weg geërodeerd. Wat overblijft, is een leeg gat. De erodeer machine zelf maakt geen schade aan het gat of het schroefdraad, maar te zien is hoe het gat niet meer rond is. Dit was veroorzaakt doordat er op de gebroken wringtap met veel kracht geslagen was door de monteur die de tap er bij de garage geprobeerd uit te halen heeft. 

In dit geval wordt eerst de diameter van het gat vergroot om het weer rond te krijgen*

 

Vervolgens wordt er een verloopbusje op maat gemaakt en in het gat geplaatst met het juiste inwendige schroefdraad. Het gat heeft nu weer de juiste maat en een nieuwe gloeibougie kan worden geplaatst. Klaar is Vibropac!

 

* in de meeste gevallen is deze
  stap overbodig, omdat het gat
  nog rond is.

Dus heeft u een probleem?

Last van een afgebroken bout of tap? STOP dan meteen met het proberen deze eruit te halen en bel Vibropac! Wij kunnen u snel helpen!

 

Zo wordt onnodige schade voorkomen aan de motor en daarnaast scheelt het u aanzienlijk in tijd en kosten die u kwijt bent met het 'oplossen' van dit probleem vat feitelijk alleen maar het probleem groter maakt.

IMG_6247.jpg
bottom of page